Sunday, March 9, 2014

Två Big Bang-kritiska TV-filmer

2003 gjordes två Big Bang-kritiska TV-filmer, i samarbete med norsk TV. Del ett fokuserar efter ett tag framförallt på astronomen Halton Arp, som anser sig ha funnit starka belägg för att rödförskjutning kan ha andra orsaker än en expansion. Därför kom han i konflikt med det astronomiska etablissemanget, och fråntogs efter ett tag sin teleskoptid. Denna del kan ses här.

Del två är mer konsekvent teoretisk, och  där för plasmakosmologer som Eric J Lerner och Anthony Peratt fram sin generella kritik av Big Bang-teorin, och antyder även ett plasmakosmologiskt alternativ. Den kan ses här

Plasmakosmologi har jag ju skrivit en del om tidigare. Vad gäller Halton Arp kommer jag förr eller senare att återkomma till honom, efter att ha läst några av hans böcker. Han är framförallt expert på galaxer med avvikande form, och har skrivit ett standardverk om det ämnet.

Jag återkommer alltså. TV-filmerna är båda ganska så intressanta. Om ni är intresserad av ämnet, se dem gärna!

-------------------------------------------------------------------
PS. Tidigare har jag en kort tid länkat till vad som visat sig vara en stympad version av den andra filmen, där kanske den första tredjedelen saknades.  Jag tog bort den därför att den verkade så konstig. I den här fullständiga versionen är den både begriplig och intressant - och inte det minsta konstig!

5 comments:

  1. Kosmos (den ordnade världen) är deterministiskt, eftersom den är logiskt ordnad. Den är förutsebar och förklarlig.

    Men Kosmos antas i myten ha skapats ur Kaos. Kaos är det obeskrivbara och oförutsägbara. Alltså finns det en gräns för våra logiska kunskaper. Vårt förnuft är inspärrat i en bubbla kallad Kosmos.

    Om myten är korrekt, kommer vi aldrig att med förnuftet komma utanför den bubblan. Teorierna kommer att avlösa varandra i all evighet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, jag hoppas att teorierna kommer att avlösa varandra i all evighet. För det innebär i så fall att universum kommer att finnas i all evighet. ;-)

      Delete
  2. Med de nya bevis framkommit för big bang och är väl diskussionen rätt avsomnad för att inte säga död. Wikipedia sammanfattar rätt bra "Denna kombimodell har numera fått överges efter observationsresultat. Någon annihilationsstrålning har ännu inte observerats, även om det en tid fanns med bland uppslagen kring orsakerna bakom s.k. gamma ray bursts – kortvariga ofantligt energirika utbrott av gammastrålning på kosmologiska avstånd. Modellen kunde heller inte förklara den kosmiska bakgrundsstrålningens isotropi." Det är inte pseudovetenskap utan bara ännu en hypotes som aldrig fick empiriskt stöd.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du citerar från Wikipediaartikeln "Klein-Alfvéns kosmologi", dvs den om teorin att universums expansion beror på en explosion, orsakad av sammanstötningar mellan materia och antimateria.



      Den verkar dock inte vara så aktuell bland plasmakosmologer idag. I alla fall brukar de inte närmare gå in på den, och när de gör det (Eric J Lerner i "The Big Bang never happened" 1991) beskrivs den som en ren hypotes, och som en av många möjliga alternativa scenarior till Big Bang. 



      Det var 1991, numera verkar ingen egentligen vilja ta upp den. 



      Plasmakosmologer idag verkar istället koncentrera sig på filosofisk och vetenskapsteoretisk kritik av Big Bang-modellen. Hur en alternativ förklaring av rödförskjutningen kan se ut brukar de ofta vara ganska vaga om, men på sistone verkar flera av dem ha börjat luta åt att den skulle kunna vara icke-kosmologisk. Dvs bero på något annat än en expansion. 


      Jag vill tillägga att mitt motstånd mot Big Bang-teorin mest beror på jag tycker att dess perspektiv för universums framtid verkar så dystert. Jag HOPPAS att den inte ska vara sann, därför letar jag bland alternativa kosmologier....

      Delete
  3. Hur som med detta - så är Universum fantastiskt - som jag ser det.

    Människosläktets roll i det hela är dock oerhört kort - och väldigt få inser att: We are all ONE ! - till förmån för att istället "räkna pengar".

    ReplyDelete